وب سایت ها برای جلوگیری از ورود ربات ها و اختلال در روند انجام کار خود از آزمونی تحت عنوان کپچا استفاده می کنند. captcha چیست؟ کپچا ها تست هایی هستند که انسان به راحتی به آن ها پاسخ می دهند. اما ربات ها در پاسخ دادن به آن ها دچار مشکل می شوند.
کپچا مخفف Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart به معنی تست تورینگ عمومی خودکار برای تشخیص انسان ها و رایانه ها است. کپچا نوعی اقدام امنیتیست که به عنوان تست احراز هویت شناخته می شود. کاربران معمولا در اینترنت با تست های CAPTCHA و reCAPTCHA مواجه می شوند. که یکی از راه های مدیریت فعالیت ربات ها هستند.
در این روش تست ساده ای که با پاسخ به آن ثابت می کنید یک انسان هستید که قصد ورود به حساب خود را دارید. از نفوذ هر گونه رایانه به حساب شما جلوگیری می کند. یک تست CAPTCHA از دو بخش ساده تشکیل شده است. دنباله ای از حروف و یا اعدادی که به صورت تصادفی تولید می شوند. یا به صورت یک تصویر تحریف شده ظاهر می شوند.
recaptcha چیست؟
reCAPTCHA یک سرویس رایگان است که گوگل به عنوان جایگزینی برای کپچا های سنتی ارائه می دهد. فناوری ریکپچا توسط محققان دانشگاه کارنگی ملون توسعه داده شد. سپس در سال ۲۰۰۹ توسط گوگل خریداری شد.
ریکپچا پیشرفته تر از تست های کپچا معمولی است. این نوع تست نیز مانند کپچا، از کاربران میخواهد که تصاویر متنی را وارد کنند که رایانهها در رمزگشایی آن ها مشکل دارند. اما برخلاف کپچاهای معمولی، reCAPTCHA متن را از تصاویر دنیای واقعی تهیه می کند. به عنوان مثال تصاویر آدرس های خیابان، متنی از کتاب های چاپ شده، متن از روزنامه های قدیمی، و غیره. با گذشت زمان، گوگل عملکرد تست های ریکپچا را گسترش داد. تا دیگر مجبور نباشند به سبک قدیمی شناسایی متن تار یا تحریف شده تکیه کنند.
چرا باید از کپچا استفاده کرد؟
دلیل اصلی استفاده از کپچا افزایش امنیت است. معمولا کپچا برای موارد زیر ضروری است:
امنیت در بخش عضویت سایت با کپچا
یکی از بخش هایی که نیاز به وجود کپچا دارد بخش عضویت وب سایت است. اگر در این بخش هیچ مانع برای عضویت ربات ها قرار ندهیم ممکن است بعد از مدتی متوجه شویم که رباتهای زیادی عضو شده و خرابکاری هایی را به بار آوردهاند. برای مثال در گذشته عضویت در سیستم های ایمیل مثل جیمیل دچار همین مشکلات بود. ربات ها در عرض چند دقیقه صدها اکانت می ساختند. و شروع به ارسال ایمیل های اسپم می کردند.
کپچا برای جلوگیری از هک و ورود به وب سایت
یکی از روش هایی که ورود به یک وب سایت به کمک یک نرم افزار است. این نرم افزار لیستی از پسورد ها را در فرم ورود قرار می دهند تا بتواند به پسورد درست برسند و وارد وب سایت شوند. در صورت وجود کپچا اینکار به همین راحتی انجام نمی گیرد و اگر به کمک افزونه های امنیتی محدودیت برای تعداد پسورد اشتباه قرار دهید، امنیت فرم ورود را تا حد زیادی حفظ خواهید کرد.
کپچا برای جلوگیری از ارسال نظرات اسپم در سایت
روزی به سراغ سایت خود می روید. و با صد ها کامنت اسپم مواجه می شوید. این موضوع می تواند منابع سرور را مشغول کند و پاکسازی آن از شما زمان بگیرد. برای جلوگیری از این کار کافیست از یک افزونه کپچا استفاده کنید تا مانع ارسال کامنت های ربات گونه شوید.
استفاده از کپچا در نظرسنجی آنلاین
یکی از اهداف هکرها و اسپمرها، نامعتبر کردن اطلاعات مربوط به نظرات کاربران، رای های آنها یا آمارهای مربوط به نظرسنجی هاست، بدین صورت که با ارسال نظرات ناصحیح و بازخورد های غیرواقعی، باعث تغییر نتایج نظرسنجی ها می شوند. ولی امروزه برگزاری نظرسنجی های عمومی در اینترنت، با استفاده از کپچا کاری ساده و کم خطاست.
سخن پایانی
در بسیاری از سایت ها و وبلاگ ها بکارگیری کپچا تاثیر بالایی بر کاهش نظرات اسپم و جلوگیری از هک دارد. ولی در نقطه مقابل استفاده نادرست از کپچا و عدم رعایت اصول آن موجب کاهش ارتباط کاربران با سایت شما می گردد. گاهی اوقات در صفحات اینترنتی با سوالات و تصاویری مواجه می شویم که تشخیص آنها حتی برای انسان بسیار دشوار و وقتگیر خواهد بود. در این شرایط کاربران صبر زیادی از خود نشان می دهند. و سایت شما را ترک می کنند. همچنین بکارگیری روش های دیگری مانند شناسایی نظرات اسپم و ذخیره در حافظه سرور می توانند جایگزین مناسبی برای کپچا در سایت های کم بازدید باشند. در این مقاله به بررسی سوال captcha چیست؟ و همچنین ضرورت استفاده آن پرداختیم.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت دانلونما مراجعه کنید.