برنامه پاورپوینت یکی از مجموعه نرمافزارهای مایکروسافت آفیس (Microsoft Office) هست که در نوع خود بهترینه و 95 درصد سهم نرمافزار های ارائه کنفرانس در بازار جهانی را داراست، و همچنین تخمین زده شده که حدود یک میلیارد نسخه از آن بر روی رایانه های جهان نصب شده است. که البته با توجه به اینکه در کشور عزیزمان نسخه های هک شده، بیشتر استفاده میشه احتمالا این آمار بیشتر باشد.
پاورپوینت چیست؟
پاورپوینت یکی از جذاب ترین برنامه های مجموعه Microsoft Office است که شامل امکاناتی از جمله متن، تصویر، نمودار، جدول، اسمارت آرت، اینفوگرافی، ویدئو و سایر المان های گرافیکی می باشد.
PowerPoint یک برنامه مبتنی بر ارائه (presentation-based) است و شاید اصلی ترین کاربرد پاورپوینت نیز همین باشد. در واقع اغلب افراد آن را به عنوان یک برنامه جهت ارائه و پرزنتیشن می شناسند. اما با گسترش امکانات آن، دیگر کاربرد نرم افزار پاورپوینت به ارائه خلاصه نمی شود و می توان از آن به عنوان یک برنامه گرافیکی با محیط کاربری آسان نام برد و از آن برای ساخت انواع فایل های چندرسانه ای استفاده کرد.
تاریخچه پاورپوینت
نرم افزار پاور پوینت برای اولین بار در سال ۱۹۸۷ توسط شرکت فورتات در سانی ویل کالیفرنیا با نام Presenter برای ویندوز ۲ طراحی شد. ۱۱ سال بعد در سال ۱۹۹۸ شرکت فورتات توسط مایکروسافت با قیمت ۱۴ میلیون دلار خریداری شد. در ماه می همین سال مایکروسافت نام برنامه را به نرم افزار پاور پوینت نسخه ۲ تغییر داد و دو سال بعد در می ۱۹۹۰ اولین تولید پاورپوینت برای ویندوز ۳ و در فوریه ۱۹۹۴ نسخه ۷ را آماده تولید کرد.
سرانجام در ماه جون سال ۱۹۹۹ مجموعه نرم افزارهای آفیس ۲۰۰۰ که نرم افزار پاورپیونت را نیز در خود داشت، توسط مایکروسافت به خریداران عرضه شد. و از آن زمان تا به حال برنامه پاورپوینت یکی از محبوب ترین برنامه های اداری شرکتی است.
فرمت پاورپوینت چیست؟
فرمت پاورپوینت نوع فایلی است که برای ذخیره ارائه های پاورپوینت استفاده می شود. فرمت پیش فرض پاورپوینت pptx. است، اما می توانید ارائه های خود را با فرمت های دیگر مانند pps، ppt و ppsx نیز ذخیره کنید.
pptx: این فرمت پیش فرض پاورپوینت 2007 و نسخه های جدیدتر مانند 2024 است و از ویژگی های جدید مانند انیمیشن ها، انتقال ها و جلوه های صوتی و تصویری پشتیبانی می کند.
ppt: این فرمت برای نسخه های قدیمی تر پاورپوینت مانند 2003 و 2002 استفاده می شود و از برخی از ویژگی های جدیدتر پاورپوینت مانند انیمیشن ها و انتقال ها پشتیبانی نمی کند.
ppsx: این فرمت برای ارائه های پاورپوینت که به صورت نمایش اسلایدشو (slideshow) ارائه میشوند استفاده می شود و قابلیت ویرایش ارائه را ندارد.
pps: این فرمت برای ارائه های پاورپوینت که به صورت نمایش اسلایدشو (slideshow) در نسخه های قدیمی تر پاورپوینت ارائه می شوند به کار برده می شود و قابلیت ویرایش ارائه را ندارد.
زبانه ها
زبانه ها یا به اصطلاح «تب ها» (Tabs) در پاورپوینت، تمام گزینه هایی که برای کنترل ارائه خود به آن ها نیاز دارید را در اختیارتان می گذارند. در واقع به کمک همین گزینه ها است که قادر به تغییر دادن ظاهر اسلایدها در ویرایشگر پاورپوینت خواهید بود. از آن جایی که این برنامه انبوهی گزینه مختلف را در خود جای داده، شاهد نظم یافتن آنها در قالب زبانه ها بوده ایم. این زبانه ها، قابلیت های مشابه را کنار یکدیگر قرار می دهند تا به سرعت و سادگی هرچه تمامتر قادر به یافتن گزینه های مورد نظر خود باشید. پس اگر بخواهیم به صورت خلاصه بگوییم، زبانه ها قابلیت های موجود در پاورپوینت را درون دسته بندی های گوناگون قرار می دهند.
گذشته از اینکه می توانید به دلخواه میان زبانه های مختلف جا به جا شوید، با کلیک روی هر زبانه، «ریبان» مخصوص آن باز می شود و سپس قادر به مشاهده تمام کارکرد های مرتبط به آن دسته بندی بهخصوص خواهید بود. در ادامه مقاله پاورپوینت چیست، تمام این زبانه ها را از نظر رد می کنیم تا به خوبی بدانید وظیفه هر یک چیست. اما در نظر داشته باشید که به سراغ بنیادین ترین موارد می رویم تا چیزی از چشم تازه کاران دور نماند.
زبانه Home
زبانه «خانه» یا «Home» رایج ترین و بنیادین ترین ویژگی های پاورپوینت را در بر می گیرد. اگر مایل به ساخت ارائه خود از ابتدا باشید، احتمالا بیشتر از هر چیز به سراغ این زبانه بروید. به کمک Home می توانید به افزودن اسلاید های جدید و همینطور تغییر مشخصه های متون (مانند فونت، ابعاد فونت، برجستگی و مواردی از این دست) بپردازید.
زبانه Insert
با استفاده از مجموعه گزینه های زبانه Insert، می توانید مواردی از قبیل جدول، عکس، نمودار و,.. را در یک سند درج کنید. به طور کلی برای «درج» هر چیزی در یک سند، از این زبانه استفاده می شود.
زبانه Design
با بهرهگیری از زبانه «طراحی» یا «Design» قادر به شخصی سازی ظاهر ارائه خود هستید. در این زبانه انبوهی از عناصر طراحی از پیش ساخته شده را می یابید تا ارائه تان شکلی صیقلخورده تر به خود بگیرد. نکته مهمتر اینکه می توانید به انتخاب پالت رنگ و ساختار کلی اسلاید های خود نیز مشغول شوید.
زبانه Animation
برای ایجاد انیمیشن در اسلاید ها و همچنین تغییر اسلاید ها با انیمیشن خاص، از گزینه های این زبانه استفاده می شود.
زبانه Slide Show
برای تنظیم و بررسی وضعیت نمایشی اسلاید ها و تماشای پروژه انجام شده، از گزینه های زبانه Slide Show استفاده می شود.
زبانه Transitions
قطعاً وجود ترنزیشن ها می تواند جذابیت بیشتری به پاورپوینت شما بیافزاید. در این بخش میتوانید نحوه انتقال از یک اسلاید به اسلاید دیگر را انتخاب کنید و مواردی نظیر انتقال همراه با صدا، زمان انتقال و انتقال به صورت خودکار یا به همراه کلیک تنظیم نمایید.
زبانه Review
این هم زبانه دیگری است که آنقدر ها به کار تازه کاران نمی آید. در زبانه «بازنگری» یا «Review» گزینههای کارآمدی خواهید یافت و برای مثال قادر به بررسی املای کلمات خواهید بود. از سوی دیگر، قابلیت هایی مانند افزودن کامنت هم در اختیارتان قرار می گیرد و بدین ترتیب قادر به یادداشتنویسی برای عناصر بهخصوص خواهید بود.
زبانه View
از گزینه های این زبانه برای شیوه نمایش یک سند پاورپوینت استفاده می شود. مثلا می توان شکل نمایش صفحه را انتخاب کرد، می توان سند را در حالت بزرگنمایی تماشا کرد و… همچنین می توان گزینه های دلخواهی را در صفحه نمایش یک سند پاورپوینت اضافه یا حذف کرد.
زبانه Help
در نهایت نوبت به زبانه «کمک» یا «Help» می رسد. اگر هنگام کار با پاورپوینت به هرگونه مشکلی برخورده اید می توانید برای راهکار احتمالی به سراغ این زبانه بروید. بهترین نکته راجع به زبانه Help این است که در آخرین نسخه از سیستم عامل ویندوز، گزینه ای به نام «Show Training» را در آن خواهید یافت. با کلیک روی این گزینه، قادر به تمرین و صیقل مهارت های خود هنگام کار با پاورپوینت خواهید بود. این بخش امکان دانلود قالب های آموزشی را نیز فراهم کرده تا با دریافت آن ها قادر به بهبود مهارت های خود باشید.
کلام آخر
استفاده هم زمان از تصاویر، کلمات و حتی صدا باعث می شود مخاطب مطالب را در ابتدا به خوب یاد بگیرد و بعد ها بتواند به آسانی، آن را به خاطر بیاورد. پس اگر می خواهید مطالب و گفته های شما تاثیر مطلوبی بر مخاطب داشته باشد، حتما از پاورپوینت استفاده کنید. در این مطلب گفتیم Power Point چیست و همه چیز درباره پاورپوینت را بیان کردیم.