گوگل ریکپچا از سال 2007 با هدف کاهش اسپم در وب شروع به فعالیت نمود. همچنین انواع ریکپچا را در اختیار کاربران خود قراره داد. گوگل ریکپچا با توجه به پیشرفت تکنولوژی نرم افزارهای OCR که تصاویر را به کاراکتر تبدیل می کنند. چندین نسخه مختلف ارائه کرده است. نسخه های اولیه گوگل ریکپچا به صورت تصاویر به هم ریخته بود ولی با توجه به پیشرفت تکنولوژی spambot ها، نیاز به روش های جایگزینی بود که با تکنولوژی تبدیل متن به عکس با هوش مصنوعی امکان حل کردن آنها نباشد.
آخرین نسخه های reCAPTCHA قادر هستند نگاهی جامع به رفتار و سابقه تعامل کاربر با محتوا در اینترنت داشته باشند. بیشتر اوقات، برنامه می تواند بر اساس این عوامل تصمیم بگیرد که کاربر ربات است یا خیر، بدون اینکه چالشی برای تکمیل به کاربر ارائه دهد. در ادامه لیستی از متداول ترین انواع کپچاها و ریکپچا ها آورده شده است، که از روش های پیشرفته برای تشخیص انسان بودن کاربر استفاده می کنند.
انواع ریکپچا
تایپ حروف و اعداد
این نوع کپچا با ارائه یک تصویر حاوی حروف و اعداد به کاربر، از او میخواهد که آن ها را تایپ کند. این نوع کپچا با استفاده از انحنا، پیچیدگی، رنگ های مختلف و پس زمینه ناهموار، سعی می کند که حروف و اعداد را برای ربات ها ناخوانا کند.
این کپچا معمولا برای بخشهای عضویت، ثبت نام و ورود وبسایتها استفاده می شود. تا ربات ها نتوانند در سایت ها ثبت نام کنند و به سایت صدمه وارد کنند. همچنین از این کپچا می توان در بخش نظرات پست ها نیز استفاده کرد تا از اسپم کردن بخش کامنت ها توسط رباتها جلوگیری کرد.
کپچاهای تصویری
این کپچا ها به عنوان جایگزین کپچاهای متنی توسعه داده شدند. این کپچا ها از عناصر گرافیکی قابل تشخیص مانند عکس حیوانات، اشکال یا منظره ها استفاده می کنند. به طور معمول، CAPTCHA های مبتنی بر تصویر از کاربران می خواهند تا تصاویری را انتخاب کنند که با یک سوژه مطابقت دارند یا تصاویر نامناسب را شناسایی کنند. کپچاهای تصویری معمولا برای انسان، آسان تر از تفسیر متن هستند. با این حال، این ابزارها مشکلاتی را برای کاربران کم بینا ایجاد میکنند. CAPTCHA های تصویری برای ربات ها هم در مقایسه با تفسیر متن، دشوارتر هستند، چون هم به تشخیص تصویر و هم به طبقهبندی معنایی نیاز دارند.
مسائل ریاضی
این نوع کپچا با ارائه یک مسئله ریاضی ساده به کاربر، از او می خواهد که آن را حل کند و پاسخ را تایپ کند. با استفاده از عملیات هایی مانند جمع، تفریق، ضرب و تقسیم، سعی می کند که چالش را برای ربات ها دشوار کند. این نوع کپچا می تواند برای بخش های فروش بلیط، نظرسنجی، مسابقه و غیره استفاده شود. اما این نوع کپچا نیز دارای برخی مشکلات و محدودیت ها است. برای مثال، ممکن است برای کاربران دشوار باشد یا ممکن است برای افراد کم توان، مانند دارای اختلالات یادگیری، اوتیسم و غیره دشوار باشد. همچنین، ممکن است توسط برخی از ربات های پیشرفته با استفاده از تکنولوژی هایی مانند ترجمه ماشینی، حل مسئله و غیره، شکسته شود.
به صورت نامرئی
این روش احراز هویت توسط کاربران مشاهده نمی شود و نیازی به تعامل آن ها ندارد. در عوض، با استفاده از موارد پنهانی که انسان نمی تواند آن ها را ببیند، ربات ها را فریب می دهد. این نوع ریکپچا برای کاربران کاملا نامرئی است. و کاربران دیگر نیازی به وارد کردن موارد مختلف، سازماندهی تصاویر ندارند. این نوع کپچا هم برای کاربران وب و هم برای دارندگان وب سایت بسیار مناسب است. بازدیدکنندگان می توانند بدون ایجاد هیچ گونه کار اضافی به سایت وارد شوند و از تجربه کاربری خود لذت ببرند. با وجود فراگیر بودن آن، ممکن است ربات هایی وجود داشته باشند که با این آزمون مقابله کنند.
علامت زدن چک باکس
این نوع کپچا با ارائه یک چک باکس به کاربر، از او می خواهد که آن را علامت بزند. این نوع کپچا با استفاده از تکنولوژی هایی مانند جاوا اسکریپت، کوکی، تشخیص حرکت ماوس و غیره، سعی می کند که تمایز بین رایانه ها و انسان ها را بر اساس رفتار کاربر در علامت زدن چک باکس بدهد.
معمولا ربات ها از الگوی خاصی برای انجام کارها پیروی می کنند اما انسان ها ممکن با روشهای مختلفی این کار را انجام دهند. برای مثال، لرزش دست کاربران و نحوه حرکت موس روی صفحه می تواند نشان دهد که یک کاربر، انسان است یا ربات. این نوع کپچا میت واند برای بخش های فروش بلیط، نظرسنجی، مسابقه و غیره استفاده شود.
جمع بندی
در حالت کلی استفاده کردن از فناوری ریکپچا برای بهبود امنیت هر وب سایتی ممکن است کافی نباشد اما کاملا ضروری است و از ورود ربات ها به وب سایت شما و حملات مختلف جلوگیری می کنند.