استراتژی محتوا چیست؟ یکی از مفاهیم مهم در علم بازاریابی محسوب می شود که موجب آشنایی بیشتر و جلب توجه مخاطب نسبت به یک نام تجاری، کسب و کار و یا وب سایت می گردد. محتوا دقیقا همان مطالبی است که توسط نویسنده و یا کارشناس تولید محتوا تهیه و تنظیم می شود تا اطلاعات کامل و مفیدی را درباره یک موضوع خاص اختیار مخاطبان قرار دهد. تمامی مقالات و مطالبی که در نتایج جستجوی گوگل برای شما می بینید. یا حتی کپشن هایی که در اینستاگرام می خوانید نوعی محتوا هستند که با بهره گیری از استراتژی های مختلف تولید شده اند.
تولید محتوا هوشمندانه و حرفه ای نقش تاثیرگذار و غیر قابل انکاری در موفقیت و دیده شدن یک بیزینس ایفا می کند. زیرا کسب و کارها با استفاده از استراتژی محتوا می توانند مسیر صحیحی را در جهت تبلیغات موثر و تحقق اهداف خود طی نمایند.
استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا برنامه ای است که در آن از محتوا (متنی/صوتی/نوشتاری) برای رسیدن به اهداف کسب و کار استفاده می شود. مثلاً ممکن است هدف کسب و کار شما آگاهی از برند باشد، برای رسیدن به این هدف، ممکن است یک استراتژی محتوایی تدوین کنید که بیشتر بر SEO تمرکز دارد. برای اینکه وب سایت شما در نتایج جستجو برای کاربران نمایش داده شود و ترافیک سایتتان زیاد شود. اگر هدفتان فروش باشد باید برای تمام مراحل سفر مشتری از اول تا رسیدن به خرید محتوای مناسب داشته باشید.
یک استراتژی محتوای موفق، مخاطبان هدف شما را در هر مرحله از قیف جذب می کند و به سمت خرید هدایت می کند؛ حتی پس از خرید نیز آن ها را درگیر می کند. خیلی خلاصه بگویم استراتژی محتوا از بخش های اصلی زیر تشکیل شده است:
هدف گذاری (کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت)
توصیف برند (هویت برند، ارزش ها، ماموریت، چشم انداز و …)
توضیح محصولات و خدمات کسب و کار یا فرد
شناخت مشتریان و مخاطب (دموگرافیک و پرسونا)
تحلیل رقبا
تحقیق کلیدواژه
نقشه سفر مشتری
راهنمای نوشتن محتوا (لحن، ساختار، سئو، رنگ ها و…)
کانال ها و نحوه توزیع محتوا
تقویم محتوا
شاخص های عملکرد
تمام این بخش ها در قالب های مختلفی مثل صفحه گسترده (مثل فایل اکسل)، متن، جدول، فهرست و … نوشته می شود. استراتژی را یکبار تدوین می کنیم اما در طول انجام کار همیشه یک چشممان باید روی استراتژی باشد. نباید از مسیر تدوین شده در استراتژی منحرف شد مگر این که شاخص های عملکرد در گزارش های کوتاه یا بلند مدت نشان دهد به اهداف نرسیدیم. در این حالت استراتژی را اصلاح می کنیم.
تفاوت استراتژی محتوا با بازاریابی محتوایی
استراتژی محتوا یک سطح بالاتر از بازاریابی محتوا است و شامل فرایند ها و فعالیت های مربوط به ایجاد یک کمپین بازاریابی محتوا می شود. در واقع بازاریابی محتوا، خود کمپینی است که استراتژی محتوا آن را برنامهریزی کرده است. می توان گفت که این استراتژی به بازاریابی محتوا کمک و آن را هدایت می کند و بازاریابی محتوا نیز استراتژی محتوا را بهبود و توسعه می دهد.
برای کسب نتایج بهتر، هم به هر دو نیاز داریم. به طور خلاصه استراتژی محتوا یک فعالیت تجاری سطح بالاتر از بازاریابی محتوا است؛ و نقشه راهی است که بازاریابی محتوا را هدایت می کند. استراتژی محتوا فعالیت «برنامهریزی» است که شامل تمام مراحل و تصمیماتی است که برای ارتباط با مشتریان از طریق محتوا نیاز دارید. از سوی دیگر، بازاریابی محتوا فعالیت «انجام دادن» است که شامل سازماندهی، زمانبندی، ایجاد، انتشار و ترویج محتوا می شود.
مراحل تدوین استراتژی محتوا
بعد از یادگیری موارد تئوری، مهمترین قسمت به پیاده سازی عملی و تدوین یک استراتژی واقعی بر می گردد. طراحی و تدوین استراتژی محتوا مراحل مختلفی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.
1. بررسی موقعیت فعلی کسب و کار
اولین کار مهمی که باید انجام دهید بررسی موقعیت فعلی کسب و کار است. این بررسی مربوط به وضعیت فعلی کسب و کار، جایگاه آن در بازار، مزایای رقابتی، شناخت مخاطبان هدف و تحقیقات بازار و… می شود.
2. اهداف محتوایی خود را تعیین کنید
قبل از اینکه هر استراتژی محتوای جدیدی را راه اندازی کنید، مهم است که اهداف تجاری و KPI های واضحی برای آن داشته باشید. از این گذشته، بدون هدف نمی توانید استراتژی ایجاد کنید و موفقیت برنامه های خود را بسنجید.
اهداف به اقدامات بعدی جهت می دهند و استراتژی محتوای شما را هدایت می کنند، بنابراین اهداف خود را حول نتایجی که می خواهید به دست آورید، بسازید. آیا به دنبال رتبه بندی هستید؟ می خواهید ترافیک سایت تان را بیشتر کنید؟ چقدر ترافیک؟ آیا به دنبال دستیابی به بخش خاصی از مخاطبان هستید؟ به دنبال ایجاد تعامل هستید؟ چه نوع تعاملی؟
با پاسخ دادن دقیق به سوالات بالا می توانید اهداف محتوایی خود را تعیین کنید و نتایج آن را اندازه بگیرید.
3. مخاطبان اصلی و نیاز های آنان را مشخص کنید
گام بعدی این است که مشخص کنید قصد دارید با محتوای خود چه کسانی را هدف قرار دهید. افراد زیادی در سازمان شما هستند که در این قسمت از فرایند تدوین استراتژی، می توانند به شما کمک کنند. صحبت با اعضای این تیم ها را مد نظر قرار دهید: تیم خدمات مشتریان، تیم پشتیبانی، تیم فنی، مدیران محصول، مدیران بازاریابی محصولات و مدیران بازاریابی شبکه های اجتماعی. این افراد اغلب افرادی هستند که بیشترین تعامل را با مشتریان دارند. بدانید که مخاطبان شما با چه چیزی دست و پنجه نرم می کنند و چه محتوایی می تواند به نیازها و سوالات آن ها پاسخ دهد. با جستجو در انجمن ها و شبکه های اجتماعی می توانید برخی از این تحقیقات را خودتان به تنهایی انجام دهید.
4. تحلیل فعالیت رقبا
تحلیل فعالیت رقبای موفق و در حال رشد نیز یکی دیگر از نکاتی است که در هنگام تعیین استراتژی محتوا باید به آن توجه داشته باشید. پیش از طراحی استراتژی خود ابتدا عملکرد رقبا را مورد بررسی قرار دهید تا متوجه شوید که دقیقا چه کاری انجام می دهند. با انجام این کار می توانید نقاط قوت آنها را شناسایی کرده و از آنها در جهت تعیین استراتژی محتوایی خود استفاده نمایید. علاوه بر آن نیز میتوانید از نقاط ضعف رقبا در جهت پیشرفت خود استفاده کرده و استراتژی های محتوایی منحصر به فردی را طراحی کنید.
5. تحقیق کلمات کلیدی
کلمات کلیدی نقش حیاتی در تولید محتوای کسب و کار ها دارند؛ در واقع کلمات کلیدی نوعی نشانه برای موتور های جستجو هستند که نشان می دهد آن محتوا حول چه موضوعی نوشته شده است. یکی از بخش های بسیار مهم در تولید محتوا، تحقیق کلمات کلیدی است تا یک محتوای بهینه و استاندارد برای رسیدن به رتبه های بالا در گوگل تولید کنید. شما ابتدا باید موضوعات مربوط به حوزه خود را که جستجوی بالایی دارند را پیدا کنید، سپس دست به تحقیق کلمات کلیدی بزنید.
اگر فکر می کنید که تحقیق کلمات کلیدی تاثیری روی روند تولید محتوا ندارد و نیازی به این کار نیست، لازم است بدانید که تولید محتوا بدون تحقیق کلمات کلیدی نتیجه ای برای شما نخواهد داشت. اگر محتوایی تولید کنید که در آن چگالی کلمات کلیدی رعایت نشده باشد، احتمال آن که در گوگل بالا بیایید خیلی ضعیف است! زیرا گوگل با استفاده از کلمات کلیدی و چگالی آن در محتوا سایت ها را رتبه بندی می کند.
6. افزودن حسابرسی
در نهایت تدوین استراتژی باید یک لایه حسابرسی در سراسر آن مشخص کنید. در این مرحله، باید تعیین کنید که چگونه و چه زمانی باید پیشرفت خود را اندازه گیری نمایید؟ چه کسی مسئول رسیدگی به کارهای انجام شده و یا انجام نشده است؟ اگر به هر دلیلی روند پیشرفت، از اهداف اصلی تعریف شده در استراتژی خارج شد، چه کسی وظیفه تصحیح آن را بر عهده دارد؟ همچنین موقعیت هایی برای بازنگری کلی استراتژی نیز پیش بینی کنید.
جمع بندی
در این مطلب درباره تدوین استراتژی محتوا و اهمیت آن صحبت کردیم. این استراتژی در واقع یک نقشه راه و مجموعه ای از راهنما ها و اصولی است که مشخص می کند چرا باید محتوا تولید کنید، مخاطبان هدف تان چه افرادی هستند، چه کارهایی باید انجام دهید، کدام محتوا مناسب موقعیت فعلی شماست و… .
هر استراتژی محتوا بخش های مشخصی دارد و برای تدوین آن باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. در این مطلب درباره این مراحل نیز به صورت کامل صحبت کردیم.